14.Gün

20.07.2017

KONULAR : VTP ,UYGULAMA

1.VTP

VTP Nedir ?

  • Switch’ler kendir aralarında VLAN yapılandırma bilgisinin birbirlerine göre ayarlanarak tanımlanması için Cisco‘nun  kendi özel ürettiği protokolü olan VTP (Vlan Trunking Protocol – Vlan Trunk oluşturma Protokolü) kullanmaktadır.
  • VTP olarak çalışan switchler, birbirleri arasında kullandığı mesajlaşma ile bilgi edinirler.
  • Mesajlaşmalar, VLAN bilgileri ile alakalı alışveriş yapmaktadır.

wq

VTP Server switch üzerinde yeni bir VLAN oluşturulur. Vlan paketleri, broadcast mesajlar olarak tüm switch’ lere dağıtılır. VTP Client ve sunucuların hepsi bu VTP broadcast mesajlarını aldıktan sonra kendi yapılandırmalarında bu mesaj düzenine göre içeriklerini düzenlerler. VTP, büyük topolojisi olan bilgisayar ağlarında, sıfırdan yapılandırma yapılmadan sadece güncelleme yapılarak içeriği düzenlemeye yarayan protokoldür.

VTP Modları

VTP alanında yer alan cihazlar aşağıdaki üç moddan birinde çalışır;

  • Server mode
  • Client mode
  • Transparent mode

1.Server Mod :  VTP Server, Switch içinde bulunduğu VTP Domainde ki VLAN oluşturma, değiştirme ve versiyon ayarlama seçenekleri gibi özelliklerinin değiştirilmesi için düzenlenen moddur. Switch üzerinde server mod default olarak ayarlı bir biçimde gelmektedir. 

qwwq

2.Client Mod : Client olarak tanımlanan swtichlerde VLAN’ lar ile ilgili veya VTP domaine ait fonksiyonlarla ilgili herhangi ayarlama yapılamaz.

cl

3.Transparent Mod: Transparent mod ayarlaması yapılan switchlerde ise VTP prosesi içinde yer almaz. Kendi VLAN bilgilerini ayarlanmış olan(Server, Client) switchlere yayınlamaz veya yayınlanan VLAN bilgilerini kullanarak kendi VLAN bilgilerini güncellemez.

qqqqqqq

Transparent modun bir özelliğide Extended VLAN range diye belirtilen genişletilmiş VLAN aralığı olan 1006 – 4094 arasındaki VLAN lerin kullanılabilmesidir.

Uygulamaya buradan ulaşabilirsiniz

Yorum bırakın