2.Gün

04.07.2017

 

KONULAR : Kablo standartları , Network cihazları

 

1.Kablo Standartları

  • Koaksiyel (Coaxial)
  • Twisted-Pair
  • UTP (Unshielded Twisted-Pair / Koruyucusuz Dolanmış-Çift)
  • STP (Shielded Twisted-Pair / Koruyuculu Dolanmış-Çift)
  • Fiber-Optik

 

1.1.Koaksiyel Kablo –> Bir koaksiyel kablo bir iletken metal telin önce plastik bir koruyucu ile, ardından bir metal örgü ve dış bir kaplamadan oluşur. Bu koruma katları sayesinde iletilen verinin dış etkenlerden etkilenmesi minimuma indirgenmeye çalışılmıştır. Koaksiyel kablonun içinde kullanılan tek genellikle bakırdır.

Adsı3333z

 

Koaksiyel kablonun iki tipi vardır:

-Thin                 -Thick

 

1.2.Twisted-Pair Kablo –>İki telden oluşan bir kablodur. Twisted-pair kablolar iki türdür:

-UTP (Unshielded Twisted-Pair)                               -STP (Shielded Twisted-Pair)

Adewewsız                                                                 eere

1.3.Fiber-Optik Kablo –>Fiber-optik kablolar verileri ışık olarak ileten yüksek teknoloji iletim ortamlarıdır.

Fiber-optik kablo 3 temel kısımdan oluşmaktadır: Işığın geçtiği tabaka olan Asıl Işık İletkeni, ışığı yansıma ve kırılmalara karşı koruyan ve yine bir cam tabaka olan Cam Örtü ve tüm cam kısmı koruyan Koruyucu Kılıf olarak adlandırılabilecek kısımlardır.

fiber

2.Network Cihazları

Bir networkü genişletmek, güvenliğini sağlamak ve aynı zaman da hiyerarşi kazandırmak için bazı cihazlar kullanmalıyız. Bu cihazlar genel olarak şunlardır:

  1. • Hub
  2. • Switch
  3. • Repeater
  4. • Bridge
  5. • Router
  6. • Firewall
  7. • Gateway

2.1.Hub –>Hub’ a bağlı tüm cihazlar aynı yolu kullanırlar ve bu da aynı anda haberleşmek isteyen network cihazlarının, bir tek yol olduğu için hattın boşalmasını beklemelerine sebep olur.

Adsızğ

2.2.Switch –>Kendisine bağlı cihazlara anahtarlamalı bir yol sunar. Hub ile kıyaslandığından en önemli farkı budur.

Ads3ız

2.3.Repeater –>Repater bir ethernet segmentinden aldığı tüm paketleri yineler ve diğer segmente yollar.  Repeater , gelen sinyali önce 1 ve 0’a çevirdiği için yol boyunca zayıflamış sinyal tekrar temiz 1 ve 0 haline dönüşmüş olarak diğer segmente aktarılır.

332

2.4.Bridge–>İki TCP/IP ağını birbirine bağlayan bir donanımdır.Gelen frame’leri (veri paketleri) alır ve yönlendirirler.

w112

2.5.Router–> Router’ ları basit bir yönlendirici olarak tanımlamak yetersiz olabilir. Çünkü Router’ lar bir işletim sistemine sahiptirler (IOS – Internetworking Operating Systtem) dolayısıyla programlanabilirler ve gerekli konfigürasyonlar yapıldığında bir uzak networke erişmek için mevcut birden fazla yol arasında kullanabilecekleri en iyi yolun seçimini yapabilirler (Best Path Determination).
32322

2.6.Firewall–>Türkçe güvenlik duvarı anlamına gelen firewall, özel ağlar ile internet arasında, her iki yönde de istenmeyen trafiği önleyecek yazılımsal ya da donanımsal sistemdir.

12122121

2.7.Gateway–>Network uygulamalarında farklı şekillerde kullanılan ve kapalı bir alandan dışarıya örneğim internete çıkma olanağı sunan cihazlardır. Bir başka kullanım şekli farklı protokoller kullanan ağların birbirlerine bağlanmasını sağlamaktır.

213334

 

Yorum bırakın